- Цукор 400 гр
- Вода 3 л
- Родзинки 30 гр
- Свіжі дріжджі 15 гр
- Лимони 4 шт.
Лимонний квас
Улюблений напій дітей і дорослих у будь-яку пору року! Величезним плюсом є натуральність і відсутність хімії. Шипучий тонізуючий напій стане справжньою знахідкою і порятунком у літню спеку.

60 хв. Порції: 10 45 Кк
Приготування рецепту
Як зробити лимонний квас? Дуже просто. Для цього потрібен мінімум інгредієнтів. ВАЖЛИВО! Родзинки в жодному разі не можна мити. Реакція з виділенням додаткових бульбашок газу піде тільки з немитими родзинками, оскільки на них є потрібні дріжджам бактерії. Кількість цукру можете зменшити або збільшити за смаком, але враховуйте, що від надлишку цукру дріжджі гинуть.
У каструлю налийте воду і поставте на сильний вогонь. Всипте цукор і, помішуючи, доведіть до кипіння. Варіть 2-3 хвилини. Сироп зніміть з вогню й охолодіть до кімнатної температури (26-30°С).
Поки вариться сироп, підготуйте інші інгредієнти. Лимони обдайте окропом і ретельно обсушіть, щоб прибрати з них хімію. З усіх лимонів зніміть тонкий шар цедри, намагаючись не захоплювати білу гіркувату частину. Я відразу натираю цедру на крупній тертці - так швидше.
Лимони розріжте навпіл і видавіть із них сік. Усього вийде приблизно склянка лимонного соку.
У дріжджі всипте 1 ч. л. цукру й ретельно розітріть до отримання рідкої в'язкої маси. Свіжі дріжджі можете замінити сухими в пропорції 3:1, тобто потрібно 5 гр. Їх потрібно також змішати з цукром і залити 2-3 ст. л. теплої води (40°С). Залишити на 10-15 хвилин за кімнатної температури до появи пінної шапочки.
У каструлю з остиглим сиропом влийте лимонний сік і розведені дріжджі, всипте цедру. Усе перемішайте.
Залиште каструлю за кімнатної температури на 4-5 годин. На поверхні з'явиться безліч дрібних шиплячих бульбашок.
Після закінчення зазначеного часу квас процідіть через сито або марлю.
Потім розлийте по ємностях. Додайте в кожну рівну кількість родзинок. У мене одна трилітрова банка, тому всі родзинки я висипав у неї. Майже одразу родзинки почнуть стрімко переміщатися вгору-вниз.
Герметично закрийте ємності з квасом і поставте в холодильник на 2-3 дні для дозрівання. До кінця дозрівання всі родзинки мають піднятися на поверхню.
Готовий шипучий квас розлийте по склянках і подайте до столу. Приємного апетиту!
Кухня - Українська кухня | Опубліковано: 25.02.2024