- Пшеничне борошно 350 гр
- Кефір (кислий) 300 мл
- Сода 1 чайн.л.
- Вершкове масло 100 гр
- Цукор 130 гр
- Лимон (цедра) 1 шт.
- Родзинки 50 гр
- Ваніль (у будь-якому вигляді, у мене ванілін) за смаком
- Сіль (щіпка)
Великодня паска без яєць
Просто як раз, два, три - впорається навіть новачок! Великодня паска без яєць робиться на кефірі, вона більше схожа на кекс. Паска виходить дуже м'якою, якраз через те, що не містить яєць у складі. Дуже приємного смаку та аромату надає пасці лимонна цедра.
60 хв. Порції: 3 265 Кк
Приготування рецепту
Як зробити великодню паску без яєць, молока та дріжджів? Підготуйте продукти. Борошна і кефіру може піти трохи більше або менше зазначеної кількості, будете дивитися за тістом. Кефір візьміть по можливості кислий, який простояв уже кілька днів, на ньому тісто підніметься краще.
Увімкніть духовку розігріватися на 180°С. Одразу замочіть родзинки, оскільки тісто готується дуже швидко. Промийте їх і залийте холодною чистою водою на 10 хвилин, потім воду злийте, а родзинки ошпарте окропом. Обсушіть родзинки, виклавши на паперовий рушник.
Візьміть миску для тіста. Просійте в неї борошно.
Кефір налийте в яку-небудь ємність, всипте в нього соду. Відразу почнеться бурхлива реакція, кефір покриється безліччю бульбашок. Залиште його постояти на 5 хвилин.
Вершкове масло розтопіть будь-яким зручним способом. Додайте у вершкове масло цукор. Лимон добре помийте з содою, щоб змити можливий восковий шар. Натріть цедру лимона на дрібній тертці, намагаючись не зачепити білий шар, який гірчить. Всипте натерту цедру до масла.
Перемішайте цукор з маслом і цедрою, додайте отриману суміш до борошна. Слідом влийте кефір, всипте ванілін і дрібку солі.
Перемішайте всі інгредієнти до однорідного стану. Якщо ви побачите, що тісто виходить занадто сухим, то влийте ще трохи кефіру. Якщо воно надто рідке, то всипте ще борошна. Я у своє додавав кефір. Тісто має вийти трохи густішим, ніж на оладки.
Обсушені родзинки обваляйте в ложці борошна - так вони рівномірніше розподіляться по тісту. Додайте родзинки в тісто.
Перемішайте тісто лопаткою.
Візьміть форми для випікання паски. Якщо вони у вас металеві, то змастіть форми краплею рослинної олії. Розкладіть по них тісто, заповнюючи до половини об'єму. У мене вийшло три форми, їхній розмір 8*9см.
Печіть паски в розігрітій духовці 40-50 хвилин. Точний час залежатиме від особливостей вашої духовки та розміру форм. Готовність перевірте дерев'яною шпажкою - вона вийде сухою з центру.
Повністю остудіть паски та покрийте глазур'ю. Світлого свята!
Рецепт глазурі для паски ви знайдете тут.
Кухня - Українська кухня | Опубліковано: 14.05.2024