- Чорноплідна горобина 300 гр
- Вівсяні пластівці (не швидкого приготування) 100 гр
- Яйця (великі) 3 шт.
- Вершкове масло 100 гр
- Цукор 90 гр (+ 3 ст.л. для посипання)
- Пшеничне борошно 140 гр
- Йогурт (не солодкий жирністю 3,2%) 100 гр
- Розпушувач 10 гр
- Сіль (щіпка) 2 гр
- Рослинна олія (для змащування форми) 1 чайн.л.
Пиріг з чорноплідною горобиною
Незвичайний терпкий смак із кислинкою і чудовий аромат! Пиріг із чорноплідною горобиною гарний тим, що до його складу входить корисна вівсянка. Ягоди під час випікання залишаються цілими і не виділяють зайвого соку. Основа виходить розсипчастою і м'якою! Такий пиріг чудово підійде для сімейного чаювання!
60 хв. Порції: 8 240 Кк
Приготування рецепту
Як спекти пиріг із чорноплідною горобиною? Підготуйте необхідні продукти. Ягоди можна використовувати свіжі або заморожені. Заздалегідь дістаньте з холодильника йогурт, а також вершкове масло, щоб воно стало м'яким. Краще взяти вівсянку тривалого варіння, вона корисніша. Заздалегідь розігрійте духовку до 160 градусів.
Візьміть відповідну форму. У мене роз'ємна діаметром 20 см. Чим ширша форма, тим нижча висота пирога вийде. Між дном і бортиками затисніть пергамент. Боки форми змастіть рослинною олією. Якщо використовуєте силіконову форму, то змащувати її не потрібно. На дно розподіліть 3 ст. л. цукру, можна і менше на ваш смак.
Поверх цукру викладіть ягоди чорноплідної горобини. Якщо ягоди заморожені, то розморожувати їх не потрібно. Якщо свіжі, то переберіть їх від сміття і гілочок, промийте і обсушіть.
У миску вбийте яйця, всипте цукор, що залишився, і додайте дрібку солі. Сіль у солодкій випічці виступає підсилювачем смаку. Збивайте 3-4 хвилини до збільшення маси і появи безлічі повітряних бульбашок.
Додайте в миску розм'якшене вершкове масло та йогурт. Знову збийте. Маса трохи розшарується, але це не страшно.
Борошно просійте через сито разом із розпушувачем і частинами додайте в тісто. Просіювання не тільки позбавляє від сміття, а й насичує випічку киснем, роблячи її більш повітряною. Борошна може піти більше або менше, орієнтуйтеся за консистенцією тіста.
На цьому етапі тісто виходить гладким, досить густим, але текучим.
Всипте в тісто вівсяні пластівці й акуратно перемішайте, щоб не порушити легкість маси. Не бійтеся брати для цього пирога великі пластівці, у готовому вигляді вони практично не відчуваються.
Розподіліть тісто поверх ягід і розрівняйте поверхню.
Поставте пиріг у розігріту до 160 градусів духовку на середню полицю. Випікайте 40-45 хвилин до рум'яної скоринки. Готовність перевірте дерев'яною шпажкою - вона має виходити з тіста сухою. Точний час визначайте за своєю духовкою.
Готовий пиріг дістаньте з духовки і залиште його у формі хвилин на 15 для стабілізації. Потім пройдіться тонким ножем або лопаткою вздовж краю і переверніть пиріг на плоску тарілку. Із силіконової форми пиріг вийде без проблем.
Подавайте смачний пиріг із чорноплідною горобиною до столу! Приємного апетиту!
Цей смачний і корисний пиріг смакує в теплому й охолодженому вигляді!
Кухня - Українська кухня | Опубліковано: 12.05.2024