- Журавлина 150 гр
- Вода 1.5 л
- Цукор 100 гр
- Крохмаль 3 стол.л.
Кисіль із замороженої журавлини
Найкорисніший, вітамінний, апетитний, для всієї родини! Кисіль із замороженої журавлини багатьом знайомий з дитинства - саме такий готували в дитячих садках і школах. Зварений удома, він виходить набагато смачнішим, без пінки зверху, і, найголовніше, в ньому зберігаються всі вітаміни, якими так багата журавлина.

60 хв. Порції: 6 31 Кк
Приготування рецепту
Як зварити кисіль із замороженої журавлини? Підготуйте продукти. Журавлину дістаньте з холодильника заздалегідь, щоб вона повністю розморозилася. За можливості розморожуйте ягоди в холодильнику. Це довго, але максимально делікатно. Який крохмаль підійде для киселю? Будь-який. Картопляного візьміть трохи менше - три ложки без гірки, кукурудзяного побільше - три з половиною ложки.
Розморожену журавлину промийте під холодною проточною водою і відкиньте на сито, щоб стекла вода.
Подрібніть ягоди будь-яким способом. Я пробив їх занурювальним блендером, можна прокрутити в подрібнювачі або просто розім'яти товкачем. Має вийти маса-пюре.
Протріть отримане пюре через сито. Це досить легкий процес, не лякайтеся. У ситі залишиться макуха, а в мисці - журавлинний сік із м'якоттю. Як варіант, ви можете віджати журавлинне пюре через кілька шарів марлі.
Макуху перекладіть у каструлю і залийте 5 склянками чистої холодної води (1,25 літра). Одна склянка, що залишилася, знадобиться для крохмалю. Кількість води в цьому рецепті вивірена дуже точно, мені не довелося ні зменшувати, ні додавати, дуже зручно.
Журавлинний сік поки поставте в холодильник.
Каструлю з водою і макухою поставте на вогонь, доведіть до кипіння і прокип'ятіть протягом 5 хвилин на середньому вогні.
Потім отриманий відвар процідіть, макуху викиньте, а відціджену рідину поверніть у каструлю.
Знову доведіть основу для киселю до кипіння і всипте в неї цукор. Прокип'ятіть відвар до розчинення цукру.
Залийте крохмаль склянкою води, що залишилася. Добре перемішайте. Робіть це безпосередньо перед вливанням, оскільки крохмаль осідає на дно. При постійному помішуванні влийте розведений крохмаль в основу. На маленькому вогні дочекайтеся закипання киселю й одразу вимкніть його. Залиште кисіль остигати, можете навіть перелити його в глечик, щоб процес пішов швидше. Періодично перемішуйте кисіль, тоді на ньому не утворюватиметься пінки.
Коли кисіль охолоне до теплого стану, влийте відкладений сік. Перемішайте. Таким чином ви збережете максимальну кількість корисних речовин і вітамінів, що містяться в журавлині, які зруйнувалися б від високих температур. Подавайте кисіль теплим або охолодженим. Приємного апетиту!
Я використовував кукурудзяний крохмаль, і кисіль вийшов середньої густоти, доволі текучий. Ви можете регулювати густоту киселю кількістю крохмалю на свій смак.
Кухня - Українська кухня | Опубліковано: 04.02.2024