- Картопля 7 шт.
- Гриби (будь-які) 300 гр
- Цибуля 1 шт.
- Вершки 250 мл
- Часник 1 зубч.
- Твердий сир 200 гр
- Рослинна олія 20 гр
- Сіль за смаком
- Спеції сухі за смаком
Картопляна запіканка з грибами та сиром
Апетитна, яскрава, дуже смачна, з доступних продуктів! Картопляна запіканка з грибами та сиром може слугувати чудовим гарніром до гарячого м'яса або бути самостійною стравою. Її можна доповнити салатом або свіжими овочами.

60 хв. Порції: 3 136 Кк
Приготування рецепту
Як зробити картопляну запіканку з грибами та сиром? Підготуйте для цього необхідні інгредієнти. Я готуватиму з печерицями, але їх можна замінити на будь-які інші. Картоплю заздалегідь очистіть від шкірки та обполосніть від забруднень. Сир можна використовувати будь-який, головне, щоб він добре плавився в духовці.
Очищену картоплю наріжте кружальцями.
Печериці промийте в проточній воді від забруднень, обсушіть і наріжте скибочками.
Цибулю очистіть і дрібно наріжте. На гарячу пательню налийте рослинну олію та викладіть нарізану цибулю. Обсмажте її протягом хвилини на невеликому вогні.
Потім викладіть у сковороду нарізані гриби. Обсмажуйте все разом 5-7 хвилин. Додайте сіль і спеції. За цей час гриби зменшаться в розмірі.
В іншу сковорідку налийте вершки та доведіть до кипіння. Викладіть нарізану картоплю і тушкуйте її хвилин 10. Підсоліть і додайте подрібнений часник.
Для запікання можна взяти будь-яку жароміцну форму. У мене керамічна. Змастіть дно і боки форми рослинною олією і викладіть 2/3 частини картоплі.
Посипте трохи тертим сиром. У запіканки такого типу я завжди між шарами посипаю тертий сир. Він тримає всі шари разом і готова страва не буде розвалюватися, коли будемо викладати її на тарілку.
Слідом викладіть обсмажені гриби і ще трохи тертого сиру.
Зверху викладіть картоплю, що залишилася, і залишки вершків зі сковороди. Верх посипте сиром.
Кілька слайсів грибів можна використовувати для прикраси запіканки. Накрийте форму фольгою і поставте в духовку на 30 хвилин. Потім фольгу зніміть і залиште в духовці ще хвилин на 20. Орієнтуйтеся за своєю духовкою.
Готова запіканка стане злегка рум'яною. Вийміть її з духовки та подавайте до столу в гарячому вигляді. Приємного апетиту!
Кухня - Українська кухня | Опубліковано: 07.05.2023