- Борошно 300 гр
- Кефір 150 мл
- Сода харчова 0.5 чайн.л.
- Сіль за смаком
- Картопля 4 шт.
Ніжні вареники без яєць
Ніжні, як пух, із мінімуму продуктів, з будь-якою начинкою! Вареники без яєць готуються з тіста, яке складається лише з борошна та кефіру. Воно виходить дуже м'яким, але при цьому міцним – вироби не розвалюються при варінні. І ліпити їх дуже легко, впорається навіть новачок у кулінарії.
60 хв. Порції: 4 144 Кк
Приготування рецепту
Як зробити вареники без яєць? Підготуйте продукти. Кефір підійде будь-якої жирності, його вийміть із холодильника заздалегідь, щоб він став кімнатної температури. Як начинка підійде сир, вишня, капуста, гриби, у мене картопля.
Влийте кефір в миску, додайте соду і сіль. Перемішайте вилкою.
Всипте половину борошна, перемішайте тісто знову виделкою. Потім почніть додавати борошно порціями, вимішуючи тісто спочатку вилкою, потім рукою. Зупиніться, коли тісто перестане прилипати до рук і почне збиратися в грудку.
Викладіть тісто на робочу поверхню, присипану борошном, і вимісіть до гладкого однорідного стану. При необхідності припилюйте стіл борошном, але у мене тісто на цей момент вже практично не липло. Зберіть вимішане тісто в кулю, покладіть в миску.
Накрийте миску рушником та залиште тісто полежати 20-30 хвилин. За цей час у ньому добре розвинеться клейковина - тісто стане еластичним і не рватиметься при розкочуванні.
Поки тісто відпочиває, приготуйте начинку. Картоплю помийте та очистіть. Розріжте бульби на частини, залийте водою та поставте варитися на середній вогонь. Додайте сіль. Варіть картоплю 25-30 хвилин, вона повинна буде добре протикатися ножем. Злийте воду у склянку, залишивши трохи у каструлі. Розімніть картоплю в пюре, за потреби додаючи залишену воду. За бажанням можете додати до нього вершкове масло або смажену цибулю.
Розкотіть готове тісто на столі, присипаним борошном, в тонкий пласт. Зручніше робити це частинами, відрізавши необхідну кількість тіста, а решту прибравши знову в миску під рушник.
Виріжте з пласта кружечки з відповідною формою, я робив склянкою.
Викладіть у кружечок тіста грудку картопляного пюре. Заліпіть вареник у вигляді пиріжка. Зліпите таким чином усі вареники.
Варіть вареники у великій кількості підсоленої води 5-10 хвилин, вони мають випливти на поверхню.
Подавайте вареники зі сметаною, маслом, шкварками та смаженою цибулею. Смачного!
Сорт, розмір, якість картоплі впливає як на тривалість приготування, так і на смак і зовнішній вигляд страви. Наприклад, для запікання чи варіння пюре потрібна картопля з високим вмістом крохмалю, для смаження – з низьким.
Кухня - Українська кухня | Опубліковано: 24.01.2023